WineChef.se

Giugno 2011 | Swedish Wine blog

Bardolino visar upp nya ansikten

Bardolinos vinproducenter är på väg bort från de ordinära karaffviner området så länge varit känt för.

Och man tycks vara inställd på att inte gå i koncentrationsfällan och börja med små skördeuttag och låta druvorna hänga kvara länge på rankan för att åstadkomma något som liknar trånga fruktpaket. De producenter vi träffat är väl medvetna om att Bardolinos egenart ligger i att presentera lätta mineraltonade viner som i en enkel stil erbjuder en känsla av elegans. Denna vinstil börjar dessutom vinna terrräng på världens vinmarknader som pendang till många av dagens frukt- och alkoholrika viner. Den kontrasten gör idag Bardolino till ett spännande besök.

Ett bra exempel är de två unga systrarna Giulia och Claudia Benazzoli. Giulia är utbildad vitikulturist vidagrikulturprogrammet i Verona och tar ansvar för vingårdarna. Claudia är oenolog och har arbetat två år i Adelaide i Australien. Där lärde hon sig lika mycket om marknadsföring av vin som tillverkning, berättar hon. Den sortens kunskaper är till stor nytta om man tillverkar vin i Veneto som är ett av Europas stora volymområden och konkurrensen är hård såväl inom området som med världen i övrigt.

Med olika inriktning på sina kunskaper kompletterar de varandra och de började för tre år sedan göra egna buteljerade viner på familjens egendom. De har stöd av pappa Fulvio Benazzoli som föredrar att fortsatt hålla sig till bulkvinsproduktion där han länge varit framgångsrik med en inarbetad kundkrets. Dessutom är han en skicklig rallyförare som hellre står på prispallen än vid en buteljeringslinje. Tillsammans valde man ut de bästa odlingslotterna för systrarnas vintillverkning och 2009 kunde de lansera sin första buteljerade årgång under familjenamnet Benazzoli. De belönades omgående med ett Decanter Award-brons för sin Chiaretto Spumante, ett mousserande rosévin gjort med tankmetoden och som är välbalanserat och stiligt i blommig, fruktig och frisk stil. De gör också en Chiaretto DOC, områdets namn för stilla rosévin samt en Bardolino DOC som har mjuk, harmonisk frukt med ett fint lite bittert bett i det torra avslutet.

Idag producerar de endast 10 000 flaskor av dessa tre viner, men det saknas inte kapacitet i vinkällaren där det står åtskilligt med tilltagna ståltankar som pappa Fulvio efterhand kommer att få lämna ifrån sig. Nästa vin de lanserar blir en Garganega IGT.

Dessa systrar är nästan ett övertydligt exempel på den unga generation som nu är på väg in i världens vinerier och vingårdar. Beresta, pålästa, medvetna, välutbildade och med fullt stöd från familjens äldre generationer ekonomiskt såväl som mentalt. Det är ett mönster som går att urskiljas över hela världen från fattigare länder som Moldavien till välbeställda platser som Kalifornien och resultaten visar sig snabbt. Redan tre år efter start åstadkommer de här systrarna väldigt bra rena, välgjorda viner som är ett nöje att prova och de har hunnit kamma hem flera priser. Detta är en utveckling som lovar ett händelserikt och spännande 2010-tal i vinvärlden och mer än någonsin tidigare gäller att ingen har råd att vila på gamla meriter.


Lascia un commento

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger cliccano Mi Piace per questo: